Празник на баклавата в Малиново

Home » Новини » Празник на баклавата в Малиново

Село Малиново се намира на 18 километра югоизточно от гр.Ловеч и е част от Ловешка община. Там за шеста година организираха Празник на баклавата. Тази година над 40 баклави, приготвени от майстори-кулинари участваха в празника, който се проведе на 7 октомври.

1

Професионално жури оценяваше на вкус и вид кулинарните изделия. То определи първо място за Айше Моллова от Малиново, следвана от Фахриназ Раджепова и Гюлтен Мустафова от Борима. В състезанието за баклава от точени кори наградена бе Зюлфие Кара, а за най-красива бе обявена баклавата на Сехер Ахмедова от с. Ряховците.

Секретарят на Читалище “Събуждане 1927 г.” в селото Добрина Андреева сподели: “Този празник е визитната картичка на селото. Баклавата сплотява християни и мюсюлмани.”

По думите й майсторлъкът при приготвянето на баклавата е точенето на тънки кори, самото печене на баклавата и сиропа. Традицията идва от факта, че в Малиново живеят повече мюсюлмани и самите те приготвят тези баклави, които се поднасят на всички празници, независимо какви са. Тя добави, че много добре съжителстват мюсюлмани и християни в селото и на всички празници са заедно.

Празникът се организира от кметството и НЧ “Събуждане 1927 г.” – село Малиново, със съдействието на Община Ловеч.

Comments are closed.