Чудотворна икона ще гостува в район Ловеч

Home » Новини » Чудотворна икона ще гостува в район Ловеч

Чудотворната икона на „Света Богородица Одигитрия (Осеновица)“, ще посети Тетевен, Троян и Ловеч в края на октомври.

Чудотворната икона, наричана още Пътеводителка, датира от 12 век и е най-старата светиня на Българската Православна Църква.

ikona

Иконата се съхранява в главния храм „Рождество Богородично“ на Рилския манастир. Около централния образ на Божията майка са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. Голяма част от тези мощи са на светии, които са били съвременници на Христос-Спасителя, лично са слушали от Него благовестието Му и са станали свидетели на спасителното Му дело, като например възкресения от Спасителя св. Лазар, св. Мария Магдалина, св. ап. и ев. Матей, св. ев. Лука, както и мощи на св. прор. Даниил – четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил)
Подобни икона на Света Богородица с реликварий са известни само още три. Колко стара е самата икона не може да се каже със сигурност.

Според предание през 1173 г. византийският император Мануил I Комнин се случило да води военни действия в областта до гр. Сердика, днешна София. Той страдал от болест на ръцете, която много го затруднявала. По това време мощите на св. Йоан Рилски били в ротондата „Св. Георги” в града и той отишъл да им се поклони. След като се помолил, ръцете му били помазани от свещениците с елей от едно от кандилата на светеца и ръцете му били изцелени. В знак на благодарност императорът оставил лично тази икона, която до този момент винаги била с него по време на военните походи, като заветът му бил тя винаги да съпътства мощите на светеца, където и да се намират те. Така иконата първо се озовала във Велико Търново, а сетне и в Рилския манастир.

Светият образ на Божията Майка от Рилския манастир се почита като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. Има свидетелства за това на колко много хора, които се обръщат с вяра към нея, тя е помогнала. Едно от забележителните чудеса се случило преди два века. Тогава при тежка чумна и холерна епидемии целият регион край манастира бил засегнат. По молба на населението двама йеромонаси и един дякон, след всенощно бдение и молебен с лития изнесли чудотворния образ от манастира. Навсякъде иконата била посрещана с почит, извършвал се водосвет и се обикаляли домовете. С благодатната помощ на Божията Майка страшният мор се прекратил.

Многобройни са свидетелствата за чудесата от древността до днес, свързани с иконата на Пресвета Богородица, за хората, които с вяра, чисто сърце и искрена молитва се обръщат към пречистия й лик.

Иконата в Район Ловеч може да се види в:

Храм „Всех святих”
град Тетевен 26.10. четвърт.

15:00 Посрещане на иконата
17:00 Вечерня
27.10.петък
08:00 Утреня
09:00 Света Литургия
14:00 Отпътуване на иконата

Храм „Света преподобна Петка-Параскева”
град Троян 27.10.

петък 15:00 Посрещане на иконата
17:00 Вечерня
28.10. събота
08:00 Утреня
09:00 Света Литургия
14:00 Отпътуване на иконата

Храм „Света Троица”
град Ловеч 28.10. събота

15:00 Посрещане на иконата
17:00 Вечерня
29.10. неделя
07:30 Отпътуване на иконата

Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”
град Ловеч 29.10.неделя

07:45 Посрещане на иконата
08:00 Утреня
09:00 Света Литургия
17:00 Вечерня
30.10. понед.
08:00 Утреня
10:00 Отпътуване на иконата за Рилския манастир

Comments are closed.